Składniki:
125 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej „Inka”
1 szklanka mleka
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
Do przełożenie:
Powidła śliwkowe – kilka łyżek.
Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka kawy zbożowej „ Inki”
100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
Zdjąć garnek z ognia , odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka.
Wszystko szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni).
Mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko, aby dobrze napowietrzyć mąkę.
Masa powinna być gładka , bez grudek.
Ciasto wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika.
Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.
Aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.