881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ciasto:

36 rogali

pół kg mąki

4 łyżki cukru

200 ml letniego mleka

2 dag drożdży

półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)

jajko

Składniki na nadzienie makowe

40 dag białego lub czarnego maku

30 dag cukru

5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)

5 dag rodzynków

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag orzechów

6 dag masła

2 białka

Składniki na lukier

1 szklanki cukru pudru
2 łyżki posiekanych orzechów do posypania
1 łyżka wrzącej wody

 

Przygotowanie

Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki.
Jeden posmarować resztą margaryny, przykryć drugim. Rozwałkować, złożyć na 3. Wałkowanie i składanie powtórzyć dwukrotnie. Schłodzić 30 minut w lodówce.
Nadzienie: orzechy  posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcję nadzienia.
Zwinąć, rogi zagiąć. Rogale ułożyć w wyłożonej papierem blasze. Piec na złoto w 180 C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, można posypać orzechami.