Składniki na ciasto:
36 rogali
pół kg mąki
4 łyżki cukru
200 ml letniego mleka
2 dag drożdży
półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
jajko
Składniki na nadzienie makowe
40 dag białego lub czarnego maku
30 dag cukru
5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)
5 dag rodzynków
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag orzechów
6 dag masła
2 białka
Składniki na lukier
1 szklanki cukru pudru
2 łyżki posiekanych orzechów do posypania
1 łyżka wrzącej wody
Przygotowanie
Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki.
Jeden posmarować resztą margaryny, przykryć drugim. Rozwałkować, złożyć na 3. Wałkowanie i składanie powtórzyć dwukrotnie. Schłodzić 30 minut w lodówce.
Nadzienie: orzechy posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcję nadzienia.
Zwinąć, rogi zagiąć. Rogale ułożyć w wyłożonej papierem blasze. Piec na złoto w 180 C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, można posypać orzechami. |