Składniki:
- 1/2 kg maki pszennej
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 100 g świeżych drożdży
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo :
- marmolada o dowolnym smaku
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozkruszyć do śmietany i mieszać do rozpuszczenia.
Do miski wsypać mąkę , cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli .
Następnie dodać żółtka, miękkie masło oraz rozpuszczone drożdże.
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Całe ciasto podzielić na kilka porcji .
Każdą porcję należy rozwałkować jak na pizzę i podzielić na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt w najszerszej części położyć kawałek marmolady i zwinąć w rogalik.
Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić , a następnie obsypać cukrem pudrem.
Smacznego życzy Gabrysia , Maja i Lila 😉