Składniki:
3średnie jaja
5 łyżek wrzątku
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
120g cukru
Cukier waniliowy
50g mąki ziemniaczanej100g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
250 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Kawę rozpuścić we wrzątku.
Jajka ubić bardzo dokładnie z rozpuszczoną kawą we wrzątku.
Nie przerywając ubijania dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia -blachę z wyposażenia piekarnika.
Wylać na nią ciasto i równo rozprowadzić na całości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 160 stopni.
Następnie należy przygotować wilgotną ściereczkę, która równo rozkładamy .
Posypujemy ją lekko cukrem pudrem.
Gdy biszkopt się upiecze wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Następnie zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry).
Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier .
Kawę rozpuszczamy we wrzątku , gdy przestygnie dodajemy likier i dobrze mieszamy.
Cały czas miksując dodajemy powoli do serka mascarpone.
Na koniec partiami śmietanę (nie odwrotnie!). Miksujemy jeszcze chwilę.
Roladę delikatnie rozwijamy.
Odkładamy z masy 2-3 łyżki do dekoracji a resztą smarujemy biszkopt .
Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód .
Smarujemy wierzch resztą kremu i posypujemy kakao.
Wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki, aby masa stężała, następnie kroimy i zjadamy do popołudniowej kawy . Smacznego.