881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

3średnie jaja

5 łyżek wrzątku

1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej

120g cukru

Cukier waniliowy

50g mąki ziemniaczanej100g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

250 ml śmietany kremówki 30 %

3 łyżki cukru pudru

250g serka mascarpone

2 łyżki likieru kawowego

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka wrzątku

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

Kawę rozpuścić we wrzątku.

Jajka ubić bardzo dokładnie z rozpuszczoną kawą we wrzątku.

Nie przerywając ubijania dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane mąki.  Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia -blachę z wyposażenia piekarnika.

Wylać na nią ciasto i  równo rozprowadzić na całości.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 160 stopni.

Następnie należy przygotować wilgotną ściereczkę, która równo rozkładamy .

Posypujemy ją lekko cukrem pudrem.

Gdy biszkopt się upiecze  wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Następnie zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry).

Zostawiamy  do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier .

Kawę rozpuszczamy we wrzątku , gdy przestygnie dodajemy likier i dobrze mieszamy.

Cały czas miksując dodajemy powoli do serka mascarpone.

Na koniec  partiami śmietanę (nie odwrotnie!). Miksujemy jeszcze chwilę.

Roladę delikatnie rozwijamy.

Odkładamy z masy 2-3 łyżki do dekoracji a resztą smarujemy biszkopt .

Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód .

Smarujemy wierzch resztą kremu i posypujemy kakao.

Wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki, aby masa stężała, następnie kroimy i zjadamy do popołudniowej kawy . Smacznego.