881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

½ kg mąki

5 żółtek

Szczypta soli

Łyżka spirytusu lub innego alkoholu wysokoprocentowego lub octu

1 szklanka śmietany 18 %

Tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Cukier puder

Konfitura jaką lubimy

Mąkę , żółtka, śmietanę , sól, spirytus połączyć. Jest to dość uciążliwa praca , ale od tego zależy kruchość ciasteczek. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne. Następnie dobrze i mocno wybić wałkiem , by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza- około 10 minut. Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Następnie dzieląc ciasto na części rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki w trzech rozmiarach. Każdy krążek naciąć kilkakrotnie dookoła nie docinając do środka. Krążki składać po trzy, najmniejszy oczywiście na wierzchu, mocno docisnąć środek aby się skleiły.

Róże kłaść na gorący tłuszcz ,najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wystudzeniu na środek nakładamy konfiturę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Z tego ciasta możemy zrobić również faworki. Nie dodajemy do nich oczywiście konfitury tylko obficie posypujemy cukrem pudrem.