881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Wykonanie spodu:

150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive

50 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na drobno ,wymieszać z masłem  do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, samo dno. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Wykonanie masy serowej:

750 g twarogu tłustego, zmielonego

Cukier waniliowy

220 g drobnego cukru do wypieków

4 jajka

2 łyżki mąki pszennej lub jeden budyń waniliowy (proszek)

1 łyżka soku z cytryny

300 g jagód zmiksowanych  i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego puree

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej .

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.

Sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć śmietankową polewę , wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w  uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Polewa:

250 ml  gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.