Wykonanie spodu:
150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć na drobno ,wymieszać z masłem do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, samo dno. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Wykonanie masy serowej:
750 g twarogu tłustego, zmielonego
Cukier waniliowy
220 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej lub jeden budyń waniliowy (proszek)
1 łyżka soku z cytryny
300 g jagód zmiksowanych i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego puree
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej .
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć śmietankową polewę , wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Polewa:
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.