881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (może być „Danio” )

3 szt. galaretki wiśniowej

Dwie galaretki rozpuścić w jednej szklance wody . dobrze wymieszać aby nie było grudek. , ostudzić.

Przygotować okrągłą foremkę .

Serek przełożyć do miski i miksując -powoli wlewać galaretki.

Wlać do foremki i włożyć do lodówki , aby stężał.

Następnie rozpuścić trzecią galaretkę (może być o 1/3 mniej wody jak na opakowaniu)ostudzić i wylać na stężały serek.

Ponownie włożyć do lodówki aby galaretka zastygła.

Sernik można ubogacić dodając owoce . Zimą mrożone , a latem oczywiście świeże. Najlepiej gdy są to owoce jagodowe typu :maliny , jagody , porzeczki, ponieważ sernik jest delikatny i łatwiej go będzie kroić.

Dobrze jest użyć galaretek wiśniowej, truskawkowej lub malinowej, ponieważ czerwony kolor wygląda „smakowicie”;-)  , ale można użyć jakichkolwiek oczywiście.