800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (może być „Danio” )
3 szt. galaretki wiśniowej
Dwie galaretki rozpuścić w jednej szklance wody . dobrze wymieszać aby nie było grudek. , ostudzić.
Przygotować okrągłą foremkę .
Serek przełożyć do miski i miksując -powoli wlewać galaretki.
Wlać do foremki i włożyć do lodówki , aby stężał.
Następnie rozpuścić trzecią galaretkę (może być o 1/3 mniej wody jak na opakowaniu)ostudzić i wylać na stężały serek.
Ponownie włożyć do lodówki aby galaretka zastygła.
Sernik można ubogacić dodając owoce . Zimą mrożone , a latem oczywiście świeże. Najlepiej gdy są to owoce jagodowe typu :maliny , jagody , porzeczki, ponieważ sernik jest delikatny i łatwiej go będzie kroić.
Dobrze jest użyć galaretek wiśniowej, truskawkowej lub malinowej, ponieważ czerwony kolor wygląda „smakowicie”;-) , ale można użyć jakichkolwiek oczywiście.