Spód:
- 2 opakowania herbatników czekoladowych typu 'petitki’
Masa serowa:
- 750 g twarogu zmielonego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia nie dłużej , aby zbytnio nie napowietrzyć ciasto, co w tym przepisie nie jest wskazane.
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.
Masę serową przelać na spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut.
Wyjąć, całkowicie wystudzić.
II warstwa:
- 3/4 słoiczka 300 g gęstych powideł śliwkowych
Sernik posmarować powidłami śliwkowymi.
Mus piernikowy:
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 ml zimnej wody
- 275 g mlecznej czekolady
- 100 g deserowej czekolady
- 825 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 6 łyżeczek dobrej przyprawy korzennej do piernika lub wykonanej własnoręcznie.
Dodatkowo :
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
Mleczną i deserową czekoladę połamać i umieścić w miseczce.
W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić do napęcznienia.
275 ml śmietany kremówki mocno podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.
Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia.
Następnie od razu wrzucić połamane czekolady, mieszając od czasu do czasu, by czekolady się roztopiły.
Następnie dodać przyprawy korzennej , imbir i cynamon.
Wystudzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (550 ml).
Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać.
Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
W razie potrzeby można dodać więcej przyprawy do piernika , jeżeli stwierdzimy , że jest za mało.
Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać.
Chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wyjąć, gorącym nożem (maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha) pokroić w kostkę. Udekorować według uznania.
Przechowywać w lodówce.