881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na spód :

* 160 g herbatników

* 70 g masła

Masa serowa:

* 900 g mielonego twarogu

* 170 ml śmietanki kremówki 30 %

* 4 duże jajka

* 250 g masy krówkowej

* 3/4 szklanki cukru pudru

*  cukier waniliowy

* 125 g solonych orzeszków ziemnych

* 125 g gorzkiej czekolady

* 1 budyń waniliowy (bez cukru)

Dodatkowo:

* pozostałe pół puszki masy kajmakowej

* 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy.

Masę ciasteczkową dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki .

Wszystkie składniki masy serowej  łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.

Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.

Pozostały kajmak umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy.

Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.

Wierzch sernika dekorujemy mielonymi orzeszkami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.