Składniki na spód :
* 160 g herbatników
* 70 g masła
Masa serowa:
* 900 g mielonego twarogu
* 170 ml śmietanki kremówki 30 %
* 4 duże jajka
* 250 g masy krówkowej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* cukier waniliowy
* 125 g solonych orzeszków ziemnych
* 125 g gorzkiej czekolady
* 1 budyń waniliowy (bez cukru)
Dodatkowo:
* pozostałe pół puszki masy kajmakowej
* 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy.
Masę ciasteczkową dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki .
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.
Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.
Pozostały kajmak umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy.
Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.
Wierzch sernika dekorujemy mielonymi orzeszkami i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.