881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto:

125 g masła

125 g cukru

3 jaja

200 g mąki pszennej

75g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki startej skórki  z pomarańczy

3 łyżki soku z pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego – nie koniecznie

Krem serowy:

2 jaja

500 g twarogu

80 g cukru

250 g gęstej śmietany

½ opakowania budyniu waniliowego

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

3 łyżki soku z pomarańczy

Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy maślanej, utrzeć.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz skórką z pomarańczy i dodać do masy.

Następnie stale mieszając dodać tyle soku i likieru aby otrzymać ciasto ciężko odrywające się od łyżki.

Białka ubić na sztywną pianę , dodać do ciasta., wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.

Następnie wykonujemy krem. Jaja rozdzielić. Twaróg zmielić lub kupić już zmielony. Żółtka utrzeć z cukrem , twarogiem i proszkiem budyniowym na gładką masę.

Dodać skórkę i sok. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do kremu , wymieszać.

Trzonkiem łyżki drewnianej na cieście zrobić wzór w kształcie rombów. Krem serowy przełożyć do szprycy z dużą końcówką i wycisnąć w  zagłębienia wzoru.

Piec placek 35 – 40 minut na złocisto.

Wystudzić , pokroić na kawałki , a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.