Składniki na około 30 sztuk (w zależności od rozmiarów foremki):
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub innych ulubionych
- 200 g cukru pudru
- 1 białko średniej wielkości
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać lub zmiksować -białka wcześniej nie ubijamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać w jednakowych proporcjach orzechów i cukru pudru -gęstość masy zależy od wielkości białka.
Z masy formować kulki, odłożyć . Wielkość kulek będzie zależała od wielkości foremek na ule. Kule ciasta delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Wcisnąć do foremki, by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Końcem drewnianej łyżki oprószonej cukrem pudrem zrobić w ulu wgłębienie na nadzienie i napełnić nadzieniem, przykryć wyciętym opłatkiem (do wielkości podstawy foremki) lub suchym waflem. Wyjąć z niej gotowy ul, odłożyć na talerz. Tak postępować aż do wyczerpania masy. Włożyć na kilka godzin do lodówki ,aby ule były stabilne.
Nadzienie advocatowe lub czekoladowe:
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 40 ml advocatu
Lub krem czekoladowy typu nutella.
Ponadto:
- opłatki, andruty na spód uli
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu wlewać małą strużką advocaat, cały czas miksując.
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z prostą końcówką i nadziać ule, przykryć wyciętym opłatkiem lub wafelkiem.