Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki tortowej
- 35 g kakao
Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać.
Blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając.
Następnie dodać żółtka i ubić.
Przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki (30%)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 tabliczka deserowej czekolady
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Czekoladę potrzeć na tarce o małych oczkach.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać potartą czekoladę oraz żelatynę.
Wszystko dobrze wymieszać mikserem.
Z biszkoptu usunąć papier , włożyć ponownie do foremki .
Śmietanę rozłożyć na biszkopcie , wyrównać i włożyć do lodówki , aby zastygła.
Następnie pokroić i udekorować czekoladą lub w inny ulubiony sposób.