881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt:

 

 

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki tortowej
  • 35 g kakao

 

 

Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać.

Blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę.

Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając.

Następnie dodać żółtka i ubić.

Przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia.

 

Składniki na krem:

 

  • 600 ml śmietany kremówki (30%)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 tabliczka deserowej czekolady

 

Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Czekoladę potrzeć na tarce o małych oczkach.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać potartą czekoladę oraz żelatynę.

Wszystko dobrze wymieszać mikserem.

 

Z biszkoptu usunąć papier , włożyć ponownie do foremki .

Śmietanę rozłożyć na biszkopcie , wyrównać i włożyć do lodówki , aby zastygła.

Następnie pokroić i udekorować czekoladą lub w inny ulubiony sposób.