Składniki:
- 115 g masła
- 150 g cukru (może być brązowy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 duże jajko
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kosteczki
W misie miksera umieścić masło i cukier.
Utrzeć do powstania jasnej masy maślanej.
Dodać jajko i cukier waniliowy i utrzeć do połączenia się składników.
Dodać mąkę z sodą oczyszczoną i solą, zmiksować.
Dodać pokrojoną czekoladę i zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Foremkę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC, z termoobiegiem przez około 20 – 22 minuty lub do lekkiego zbrązowienia się ciastka.
Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.