881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiegoDSCN6283
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka

Krem:
400 ml mleka
budyń waniliowy
4 łyżki cukru
¾ kostki masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
600g truskawek
galaretka truskawkowa rozpuszczona w 300 ml wody

 

Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto . Czynności wykonujemy szybko . Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut. Lub krócej w zależności od nagrzewania się piekarnika. Ciasto powinno być złociste. Ostudzić.

Krem:
Z mleka , cukru i budyniu ugotować budyń według przepisu, ostudzić.Następnie utrzeć masło do białości i dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając krem mikserem.

 

Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki w dowolny wzorek. Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki. Wstawić ciasto do lodówki. Gdy galaretka się zetnie ciasto jest gotowe do spożycia.

Smacznego 🙂