Składniki na 6 pucharków:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g puree z dyni
- 3 łyżki cukru pudru (jeżeli lubimy bardziej słodkie to dodajemy więcej cukru, według uznania)
- 1 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- okrągłe biszkopty
- pół szklanki zaparzonej mocnej kawy
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
- cynamon, do oprószenia
Puree z dyni :
Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Oczyścić z pestek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec dynię do miękkości, około 1 godziny. Następnie obrać z łupin i zmiksować na puree.
W misce ubić serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier.
Następnie dodać puree z dyni, przyprawy i dalej ubijać do połączenia.
Do pucharków układać nasączone w kawie biszkopty.
Przykrywać je częścią kremu dyniowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i następną warstwę kremu.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem do otrzymania bitej śmietany.
Wyłożyć na wierzch pucharków.
Oprószyć cynamonem i posypać orzechami.
Schłodzić w lodówce.