881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na 6 pucharków:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30% 
  • 200 g puree z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru (jeżeli lubimy bardziej słodkie to dodajemy więcej cukru, według uznania)
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • okrągłe biszkopty
  •  pół szklanki zaparzonej mocnej kawy

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon, do oprószenia

Puree z dyni :

Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Oczyścić z pestek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec dynię do miękkości, około 1 godziny. Następnie obrać z łupin i zmiksować na puree.

 

W misce ubić serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier.

Następnie dodać puree z dyni, przyprawy i dalej ubijać do połączenia.

Do pucharków układać nasączone w kawie biszkopty.

Przykrywać je częścią kremu dyniowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i następną warstwę kremu.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem do otrzymania bitej śmietany.

Wyłożyć na wierzch pucharków.

Oprószyć cynamonem i posypać orzechami.

Schłodzić w lodówce.