Składniki :
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Polewa:
- 20 dag cukru pudru
- sok z cytryny
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm .
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć – lekko odchodzi). Smażyć 3 – 4 minuty obracając, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z sokiem tak ,aby nie był za rzadki i dobrze się smarował . Pączki ostudzić i udekorować lukrem.
Smacznego.