881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt :

6 jaj

250 g cukru

120 g maki pszennej tortowej

120 g maki ziemniaczanej

Cukier waniliowy

1łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę z połowa cukru i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać resztę cukru i ubijać aż masa stanie kremowa.

Obydwie mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać przez sitko, aby pozbyć się zanieczyszczeń i napowietrzyć mąkę w celu uzyskania pulchnego ciasta.

Połączyć białka z żółtkami i delikatnie mieszając dodawać po jednej łyżce mąki .

Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia , wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu ciasto wystudzić , przekroić na trzy części przełożyć masami i schłodzić w lodówce.

 

Masa brzoskwiniowa :

Duża puszka brzoskwiń + sok

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

 

Masa serowa :

500 g serka mascarpone

500 g śmietany kremówki

Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do serka mascarpone lekko miksując robotem do połączenia obu mas.

 

Do soku z brzoskwiń dolać tyle wody , aby otrzymać ½ litra płynu. Zagotować i rozpuścić 2 galaretki. Brzoskwinie zmiksować na mus i połączyć z galaretką , ostudzić i wylać na pierwszy krążek ciasta zapięty w tortownicy. Po zastygnięciu wyciągnąć z tortownicy przykryć drugim krążkiem ciasta.

Na drugi krążek ciasta i resztę tortu rozsmarować krem z mascarpone.

Udekorować brzoskwiniami lub czekoladą według uznania.

Tort ten może być miłą odmiana na świątecznym stole , smacznego.

 

Dobra rada :

Biszkopt lepiej upiec dzień lub dwa dni wcześniej , ponieważ łatwiej go przekroić.