Składniki na biszkopt :
6 jaj
120 g maki pszennej tortowej
120 g maki ziemniaczanej
Cukier waniliowy
1łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę z połowa cukru i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać resztę cukru i ubijać aż masa stanie kremowa.
Obydwie mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać przez sitko, aby pozbyć się zanieczyszczeń i napowietrzyć mąkę w celu uzyskania pulchnego ciasta.
Połączyć białka z żółtkami i delikatnie mieszając dodawać po jednej łyżce mąki .
Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia , wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto wystudzić , przekroić na trzy części przełożyć masami i schłodzić w lodówce.
Masa brzoskwiniowa :
Duża puszka brzoskwiń + sok
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
Masa serowa :
500 g serka mascarpone
500 g śmietany kremówki
Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do serka mascarpone lekko miksując robotem do połączenia obu mas.
Do soku z brzoskwiń dolać tyle wody , aby otrzymać ½ litra płynu. Zagotować i rozpuścić 2 galaretki. Brzoskwinie zmiksować na mus i połączyć z galaretką , ostudzić i wylać na pierwszy krążek ciasta zapięty w tortownicy. Po zastygnięciu wyciągnąć z tortownicy przykryć drugim krążkiem ciasta.
Na drugi krążek ciasta i resztę tortu rozsmarować krem z mascarpone.
Udekorować brzoskwiniami lub czekoladą według uznania.
Tort ten może być miłą odmiana na świątecznym stole , smacznego.
Dobra rada :
Biszkopt lepiej upiec dzień lub dwa dni wcześniej , ponieważ łatwiej go przekroić.