881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Biszkopt:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanejIMG_0797
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka w temperaturze pokojowej
• 1 szklanka cukru

Do nasączenia:

• sok z 1 cytryny
• sok z 2 pomarańczy
• 2 łyżki cukru

Do przełożenia i dekoracji:

• 250 g cukru pudru
• 200 g gotowej masy marcepanowej
• 200 g konfitury brzoskwiniowej
• 3 łyżki dżemu pomarańczowego
• 2 łyżki kakao
• 50 g płatków migdałowych, które wcześniej należy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić.

Przygotowanie:

  • Biszkopt najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód .
  •  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodawać żółtka, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Przełożyć masę do tortownicy i  piec przez 40 – 45 minut.
  •  Przekroić biszkopt na 3 blaty. Wymieszać składniki ponczu. Nasączyć pierwszy blat biszkoptu.
  • Wysypać cukier puder na blat kuchenny, wyłożyć marcepan i cienko go rozwałkować. Marcepan powinien wchłonąć około 100 g cukru pudru. Z rozwałkowanego marcepanu wyciąć krążek o średnicy biszkoptu, odłożyć na bok.
  • Pozostały marcepan wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego, rozsmarować go na dolnym krążku biszkoptu. Następnie położyć drugi blat biszkoptu i nasączyć go 1/3 ilością ponczu. Rozsmarować dżemem pomarańczowy i ułożyć trzeci, ostatni krążek biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem.
  • Pozostały  cukier puder i 50 ml soku pomarańczowego wymieszać, tworząc lukier. Odłożyć 3 – 4 łyżki lukru i wymieszać go z kakao. Wierzch tortu posmarować konfiturą brzoskwiniową, pozostawiając 2 łyżki na posmarowanie boków tortu. Na warstwę konfitury położyć krążek z marcepanu i rozsmarować biały lukier. Posmarować boki tortu pozostałymi 2 łyżkami konfitury i obłożyć je zrumienionymi płatkami migdałowymi.
  • Szprycę napełnić ciemnym lukrem z kakao i narysować na torcie spiralę. Spiralę rozciągać ostrym końcem noża od środka ku brzegom tortu, zaznaczając porcje. Pozostawić do zastygnięcia lukru. Przechowywać w lodówce.