500 g mąki
½ szklanki cukru
½ kostki drożdży
½ kostki margaryny
3jajka
Około ½ litra mleka
100 g rodzynek
Na początku trzeba zrobić rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać (ma przypominać konsystencję gęstej śmietany) i pozostawić do wyrośnięcia .
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu i rodzynek).
Starannie wyrobić ciasto, by stało się elastyczne i jednorodne. Prace można sobie ułatwić wyrabiając hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto się klei trzeba dosypać mąki.
Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz oraz rodzynki.
Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Ciasto wkładać od razu do foremek, ma w nich rosnąć. Ciasto powinno stanowić troszkę mniej niż pół foremki.
Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,powinno urosnąć aż do brzegów foremki.
Po wyrośnięciu delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka..
Piec około 35 minut w temperaturze 160º do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu baby , wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Można również udekorować ją cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z cytryny).
Do ciasta można dodać inne bakalie : suszona żurawinę , morele lub orzechy w zależności od upodobań smakowych.
Myślę , że taka baba drożdżowa doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Smacznego. 😉