881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

500 g mąki

½ szklanki cukru

½ kostki drożdży

½ kostki margaryny

3jajka

Około ½ litra mleka

100 g rodzynek

Na początku trzeba zrobić rozczyn.  Drożdże  rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać (ma przypominać konsystencję gęstej śmietany) i pozostawić do wyrośnięcia .

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu i rodzynek).

Starannie wyrobić ciasto, by stało się elastyczne i jednorodne. Prace można sobie ułatwić wyrabiając hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto się klei trzeba dosypać mąki.

Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz oraz rodzynki.

Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.

Ciasto wkładać od razu do foremek, ma w nich rosnąć. Ciasto powinno stanowić troszkę mniej niż pół foremki.

Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,powinno urosnąć aż do brzegów foremki.

Po wyrośnięciu delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka..

Piec około 35 minut w temperaturze 160º do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu baby , wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Można również udekorować ją cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z cytryny).

Do ciasta można dodać inne bakalie : suszona żurawinę , morele lub orzechy w zależności od upodobań smakowych.

Myślę , że taka baba drożdżowa doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Smacznego. 😉