881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

½ szklanki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki oleju

4 jajka

4 średnie jabłka (obrane i pokrojone w średnią kostkę)

Bakalie : rodzynki , orzechy , wiórki kokosowe według uznania, co kto lubi w sumie około dwóch szklanek.

Cukier i miód utrzeć mikserem z całymi jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypywać porcjami do masy z cukru , jaj i miodu. Następnie stopniowo wlewać olej i miksować.

Na końcu wmieszać jabłka i bakalie.

Ciasto wylać na prostokątną wysmarowaną masłem blaszkę i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik elektryczny)

Ponieważ każdy piec piecze inaczej dlatego temperaturę i czas pieczenia należy dostosować samemu.

W cieście jest cukier i miód , dlatego ma ono tendencje do szybkiego brązowienia , aby uniknąć przypalenia w połowie pieczenia można ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do wypieków.

Jak zawsze przed wyjęciem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone patyczkiem, gdy jest suchy wyjmujemy ,studzimy ciasto (można je posypać cukrem pudrem) i zjadamy z aromatyczną kawą lub pachnącą herbatą  w miłym towarzystwie. Smacznego.