881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Kiwi ze szpinakiem i dodatkami

Składniki:

  • pół kiwi
  • garść szpinaku
  • garść kiełków lucerny
  • plaster cytryny
  • ćwierć szklanki wody

Wykonanie:

Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Kiełki lucerny mają neutralny smak, nadają się do koktajli zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Są niskokaloryczne i sycące dzięki dużej zawartości błonnika.

Marchew z imbirem i sokiem z kiszonego ogórka

Składniki:

  • średnia marchew
  • plaster imbiru
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych lub małosolnych
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Składniki zblenduj. Możesz doprawić np. świeżo zmielonym pieprzem.

Czosnek to warzywo bogate w witaminę C i siarkę, które razem bardzo skutecznie zabijają bakterie oraz inne drobnoustroje siejące zamęt w naszym organizmie. To naturalny antybiotyk. Warto sięgać po czosnek, by poprawić swoją odporność. Jest on wpisany w jadłospis postu warzywno-owocowego, a jego smak pasuje szczególnie do słonawych dań.

Jarmuż z owocami leśnymi

Składniki:

  • garść jarmużu
  • garstka malin
  • kilka borówek
  • pół szklanki wody

Wykonanie:

Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Jarmuż należy do najbardziej wartościowych zielonych warzyw. Jest jednym z podstawowych składników wielu koncepcji żywieniowych – diety sirt (bazującej na produktach bogatych w sirtuiny), raw czy diet opartych na roślinności. Dlaczego roślina, która jeszcze kilka lat temu była wykorzystywana tylko w kwiaciarniach do jesiennych kompozycji, jest tak wartościowa? Otóż jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera karotenoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę (przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych). Ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami sercowo-naczyniowymi. Zawiera również glukozynolany, kolejną substancję chroniącą przed rakiem. Warto też wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne, tolerującą ujemne temperatury.

Fragment pochodzi z książki „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej”.